Simboluri in OCAD

Share

OCAD este un program de desenat harti de toate tipurile. Multumita usurintei de manevrare, si a setului de simboluri, puteti realiza o harta bazata pe modele originale scanate intr-o perioada foarte scurta de timp.

                                                                                          

Fereastra din care iti alegi harta , daca nu ai un mulaj scanat pe care sa lucrezi. Acestora le poti modifica scara, aceasta corespunzand cu valori reale, in proiectie Gauss Kruger.

                                                                       

          

Aceasta fereastra deschide optiunea cu culori deja definite . tabelul de culori defineste si in ce ordine sunt desenate culorile (ce culoare este deasupra alteia). In cadrul tabelului se pot defini si alte culori decat cele existente prin actionarea butonului Add si stabilirea  culorii pe care o definim.                   

Aceasta fereastra ne permite modificarea simbolurilor, si crearea de simboluri noi, desi simbolurile au culori stadandard si forme stabilite de catre majoritatea cartografilor, astfel putand citi harta cu usurinta o mare parte din specialisti.

Obiecte si simboluri

Tot ceea ce exista pe o harta realizata în OCAD trebuie sa aiba un simbol corespunzator în fereastra de simboluri.
Lucrul cu simboluri are câteva avantaje importante:
  • un simbol se defineste o singura data, astfel toate obiectele de acelasi fel vor avea caracteristicile simbolului folosit (aceeasi culoare definita în cadrul simbolului, aceeasi grosime a liniei la simbolurile de tip linie etc)
  • daca se va modifica un simbol, atunci toate obiectele desenate cu acel simbol vor fi modificate în concordanta cu schimbarile facute în cadrul simbolului (de exemplu daca decidem sa marim grosimea drumurilor principale dintr-o harta, realizam modificarea în cadrul simbolului si automat toate drumurile desenate cu acest simbol pe harta vor fi modificate având grosimea stabilita în cadrul simbolului)

Simbolurile definesc layerele unde apar obiectele (care obiect e desenat deasupra altui obiect) se poate lucra cu simboluri ca fiind layere; un simbol sau grup de simboluri se pot exporta, sterge sau ascunde în functie de harta la care se lucreaza
În OCAD se pot defini 6 tipuri de simboluri:
1. punct (de exemplu reprezentarea unei biserici)
2. linie (de exemplu un drum)
3. poligon (de exemplu o cladire)
4. text (de exemplu denumirea cladirilor)
5. text sub forma de linie (denumirea strazilor)
6. simbol rectangular (pentru chenarul unui obiect)

O a doua modalitate de a deschide o harta în OCAD este aceea prin care deschidem un fisier OCAD pentru care au fost deja definite câteva simboluri, iar harta a fost salvata cu extensia .ocd (format specific programului OCAD). Si în acest caz harta se bazeaza pe un fisier .tiff sau .jpg salvat anterior în acelasi folder cu harta curenta.
Astfel vom utiliza aceasta optiune pentru a deschide o harta de tip .ocd având ca fundal centrul Dambovitei. Din meniul File/Open alegem fisierul harta_dambovita.ocd, salvat în C:\GEOINFORMATICA\ sectia\grupa\214.

Urmatoarea fereastra ne permite schimbarea coordonatelor, cu unele reale, folosind bara principala, meniu options-scale-change coordinate, ca in figura urmatoare:

Comments (0)
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!